Aktuality

Svetový deň obličiek – 12.marec

trojkoncert
poradna

Ochorenie obličiek sa môže týkať každého z Vás, preto nepodceňujte prevenciu a príďte na vyšetrenie. Odmeria sa Vám hladina cukru v krvi,vyšetria Vám moč, skontrolujú krvný tlak a stanovia Vám tzv. body mass index /BMI/. Ak to bude potrebné, lekári Vám odporučia ďalšie ošetrenia.
Dňa 12. marca 2015 od 9.00 do 15.00 h budete v strediskách B. Braun Avitum vítaní, v Zlatých Moravciach v Nefrologicko-dializačnom centre v areáli Mestskej nemocnice (bývalé detské nemocničné odd.).

Pandemický nárast ochorenia obličiek v celom svete bol v roku 2006 podnetom pre Medzinárodnú nefrologickú spoločnosť, na vyhlásenie Svetového dňa obličiek. Ide o celosvetovú zdravotnú kampaň, ku ktorej sa druhý štvrtok mesiaca marec pripájajú národné spoločnosti vrátane Slovenska.

Najčastejšou príčinou zlyhania tohto orgánu je cukrovka 2. typu , ktorou trpí až 90% diabetikov a hypertenzia. Cieľom tohtoročného Svetového dňa obličiek je preto upozorniť laickú a odbornú verejnosť na súvislosť medzi diabetom, hypertenziou a obličkovou nedostatočnosťou. O to viac,že výskyt diabetu má neustále rastúci trend.

www.zlatemoravce.infoKaždý desiaty človek má choré obličky. Je našou snahou upozorniť verejnosť na uvedomenie si významu obličiek a uistiť ju, že aj keď sú chronické ochorenia obličiek bežné a nebezpečné, zároveň sú liečiteľné. Rozvoj ochorenia z prvého štádia až do zlyhania obličiek trvá niekoľko rokov. Pokiaľ sa však zachytí a cukrovka a vysoký tlak krvi sa správne lieči, nemusí k tomu dôjsť.

Ochorenie obličiek je o to zradnejšie, že v začiatočnom štádiu vôbec nebolí. Až v pokročilejšom štádiu sa objavia nešpecifické príznaky, ako sú napr: častejšie močenie, strata chuti do jedla, vracanie, nauzea, ospalosť, opuchy rúk, nôh, stmavnutie pokožky, svalové kŕče, pocit svrbenia, či stuhnutia. Laik nedokáže posúdiť, že sú to symptómy ochorenia obličiek. Je to však dôvod, aby zašiel za svojím ošetrujúcim lekárom, dal si zmerať tlak krvi a urobiť jednoduché laboratórne testy. Ak sa ochorenie obličiek včas zistí, lekári ho dokážu zastaviť a v niektorých prípadoch aj vyliečiť, a tým predísť dialýze, či transplantácii.

Každý by si mal uvedomiť význam obličiek, pre zdravý život urobiť maximum pre zníženie výskytu ochorenia a z nich vyplývajúcich dôsledkov.

V Mestskej nemocnici v Zlatých Moravciach už pôsobí súkromné nefrologicko-dialyzačné centrum, ktoré Vám poskytne odborné vyšetrenie obličiek. Cieľom je včasný záchyt ochorenia, prevencia a liečba odborným lekárom – nefrológom.

Spracovala Ľ. Rosinská

Informácie poskytla MUDr. Dagmar Radimáková


[wysija_form id=”3″]


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button